Vodafone Türkiye ve Tabit ortaklığında eyleme dönüştürülebilir tarım bilgileri sunarak küçük çiftçilerin verimliliğini ve gelirini artırma hedefiyle 2009 yılı sonunda Çiftçi Kulübü'nü hayata geçirmiştir. Ayrıca Çiftçi Kulübü, MAO'ya kırsal kesime yönelik yüksek hedefli bir yaklaşım uygulama fırsatı sunmuştur.
2015 yılında Çiftçi Kulübü iki bileşenden oluşmaktadır: çiftçilere özel indirimli faturalı ve ön ödemeli tarifeler ve yerel hava durumu tahminleri, piyasa fiyat bilgileri, tarım sektörü hakkında genel bilgiler, tarımsal ipuçları ve haberler hakkında metin güncellemeleri sağlayan ücretsiz ve ücretli Tarımsal VAS portföyü. Ayrıca Çiftçi Kulübü, tarımsal ürün alıcı ve satıcılarını mobil kanal üzerinden birbirine bağlayan ücretsiz bir sanal pazar yeri hizmetine sahiptir. SMS ana içerik dağıtım kanalıdır.
Vodafone, 2013 yılında Çiftçi Kulübü Android uygulaması Vodafone Çiftçi Kılavuzu'nu hayata geçirmiştir.
Çiftçi Kulübü 2009'dan bugüne kadar yaklaşık 1,3 milyon çiftçiye ulaşmıştır. Şu anda hem indirimli çiftçi planlarına abone olan hem de VAS teklifini alan müşteriler dahil olmak üzere 903.000 aktif kullanıcısı bulunmaktadır. Çiftçi Kulübü, yetersiz hizmet alan kesimler için yenilikçi hizmetler geliştirmekten sorumlu bir grup olan sosyal iş modelleri ekibi içindeki tüketici iş birimi altında yer alıyor. Vodafone, Çiftçi Kulübü'nün yanı sıra engelli kullanıcılara ve kadınlara özel hizmetler ve ürünler (indirimli planlar ve VAS) geliştirmektedir.
Vodafone Türkiye'nin kırsal stratejisinin bir parçası olan Çiftçi Kulübü, B2C'nin yanı sıra akıllı lojistik, izlenebilirlik, takip ve mobil yönetim alanlarında kurumsal (B2B2C) teklifleri de içeriyor. Kurumsal teklifler arasında Uniliver ile birlikte geliştirilen ve tabletleri kullanarak sahadan veri toplayıp analiz eden Lipton Ecotab Otomasyon hizmeti ve süt hayvancılığı yapan KOBİ'ler için üretim ve süt hayvancılığı verilerini dijitalleştiren Süt Kayıt Sistemi yer alıyor.